Acebek-Börülce Yemeği Tarifi
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Öncelikle biz kadınlar yemek yapmayı çok sevmekle birlikte farklı tarifler uygulayabildiğimizde de aşırı mutlu olabiliyoruz. Her şeyden önce ruhumuz besleniyor, dünyamız değişiyor. Yemek tarifi konusuna gelecek olursak ilk önce sizlere malzemelerini aktarmak isterim.
Acebek-Börülce Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
1 kg taze börülce,
1 bütün soğan,
3 adet yemeklik şekilde doğranmış domates
Yarım çay kaşığında toz tarçın
Karabiber (miktarı size kalmış)
Zeytinyağı (miktarı size kalmış)
Tuz (ne kadar tükettiğine göre)
300 gram kuşbaşı doğranmış koyun eti
1 çay kaşığı miktarı biber salçası
Acebek (Börülce) Yemeği Nasıl Yapılmaktadır?
Denizi ve birçok konuda ün salmış olan Akdeniz’in yemekleri de bir o kadar ün salmış ve muazzam damak tadını yansıtabilmektedir. Akdeniz bölgesinin en meÅŸhur lezzet duraklarından birisi de hiç sorgusuz Adana’dır.
Adana her ne kadar kebaplarıyla ünlü bir şehrimiz olmuş olsa da mevsimsel yemeklerde de fazlasıyla rağbet görmektedir. Mevsimsel yemekler arasında en sağlıklı ve lezzet bakımından yüksek olan bir yemekte börülcedir.
Acebek ne kadar fasulye ile benzetiliyor olsa da aralarında farklar elbette ki mevcuttur. Börülceler salatada kullanımı fazla görülse de yemeklerde de çokça kullanılmaktadır.
Kullanılan yemekler arasında en önemli sıraya da acebek yemeği sahiptir. Zeytinyağlı kategorisine giren, bol malzeme ve baharatlarla yapılan çok özel mevsim yemeklerindendir. Görüntü açısından her ne kadar fasulyeye benzetiliyor olsa bile lezzet bakımından çok farklıdır.
Acebek Yemeğinin Yapılışı
Börülce yemeği Adanın yöresinde var olan, et ve börülceyle zeytinyağlı bir şekilde yapılan mevsimsel yemeklerdendir. Yapımında derin tencereler tercih edilmektedir. Acebek sulu bir yemek olduğundan bu seçim işinizi kolaylaştıracaktır.
İlk olarak yemeğin yapımına başlamadan börülceler çok titizlikle temizlenmelidir. Titizlikle temizlenen börülcelerin buzdolabında bir 30 dakika kadar bekletilmesi önerilir. Bekletilmeden sonra börülceler diri görünüme ulaşılırlar fakat acebek yemeğinde bunu yapmak zorunlu değildir.
Börülcelerin temizlenme aşamasından sonraysa kullanacağımız tencereye zeytinyağını döküp ısınmasını bekliyoruz. Tencere ısınma aşamasına geldiğinde doğranmış bir baş soğanı tencereye ilave ediyoruz.
Soğanları tencereye koyduktan sonra rengi dönene kadar bekliyoruz. Rengi dönen soğanlara bir çay kaşığı salçayı ekliyoruz. Salçayı koyduktan sonra hiç beklemeden etleri de ilave ediyoruz. Etlerin eklenmesinden sonra bir süre tencere içerisinde kavurma işlemini yapıyoruz.
Etler kavrulma işlemini de tamamlayınca domatesler ve hazırlanmış olan tarçını üzerinde gezdiriyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra börülceleri tencerenin içerisine koyuyoruz. Bu işlemin hemen sonrasında ise (tercih edenler) tencerenin yarısına kadar et suyu koyuyoruz.
Et suyu acebek yemeğine ayrı bir lezzet tat verir fakat isteyenler normal su da kullanabilir hiçbir sıkıntı yoktur. Bütün malzemeler eklendikten sonra tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte pişiriyoruz. Kontrol edildiğinde börülceler pişmişse ocağı kapatıyoruz. Yemek biraz dinlendikten sonra tabaklarla servis edilir.
Acebek Yemeği Nasıl Servis Edilmelidir?
Acebek yemeklerinin derin tabaklarda servis edilmesi önerilir. Tabaklar kullanıldığında yemek sade bir şekilde de veyahut üzerine yoğurt ilave edilerek de servis edilebilir.