Yeme Bozuklukları Nelerdir?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bulimia nevroza, Herkesin yaşına ve boyuna göre kilosu farklılık gösterir. 170 cm boyunda olan bir kişi 65 kilo olduğu halde gayet fit görünürken aynı kilo 160 cm uzunluğunda olan bir kişinin kilolu görünmesine neden olur. Hepimizin arzuladığı beden ölçüsü 36, 38 beden arasında gidip gelir. Aslında bu kişisel bir tercih olmakla birlikte tamamen toplumda oluşturulan güzellik algısının doğurduğu sonuçlardır.
Özellikle genç kızlar için kilo almak korkulu bir rüyadır. Kilo almamak için sağlıklı beslenmek ve spor yapmak yerine tıka basa yedikten sonra midesindeki gıdaları kusarak dışarıya çıkartan insanlar var. Bu durumu takıntı haline getirmek ise Bulimia nevroza hastalığı başlamasına neden olabiliyor.
Zayıflığı Takıntı Haline Getirmek
Haddinden fazla yemenin ardından oluşan suçluluk duygusu ve bunun neticesinde kilo alma kaygısı bazı kişilerin kendince tedbirler almasına yol açar. Bu tedbirler kimi zaman bağırsak boşaltıcı müshil kullanımı olurken kimi zamanda el yordamı ile kusma da olabiliyor. Yemek yedikten sonra kişi kilo almamak için kendince tedbirler alıyorsa Bulimia nevroza belirtileri başlamış demektir. Ancak, kesin teşhis konulması için kişinin haftanın en az iki günü yediklerini çıkartıyor olması ve bu durumun üç ay boyunca devam etmiş olması gerekiyor.
Bu hastalığın ülkemizde görülme sıklığı yüzde bir ve iki arasındadır. Bulimia nevroza hastalığı olan kişiler kilo almaktan korkar. Bu korkularına rağmen aşırı yeme alışkanlıklarının önüne geçemezler. Daha sana çok pişman olurlar ve tüm yediklerini çıkartırlar. Bu hastalığın bir diğer adı da yediklerini çıkartma bağımlılığı olarak ifade edilir. Bu durumdan muzdarip olan herkesin başvurmuş olduğu yöntem kusmak değildir. Kusmakta zorluk yaşayan kişiler müsil kullanarak bağırsaklarını boşaltır.
Bulimia nevroza ve anoreksiya belirtileri birbirine çok benzediği için çok sık karıştırılmaktadır. Oysaki anoreksiya hastaları çok aşırı zayıf olmalarına rağmen aynanın karşısına geçtikleri zaman kendilerine her zaman şişman görürler. Bulimia nevroza hastalığı olan kişiler ise gerçek kiloları neyse kendilerini o şekilde görür. Anoreksiya olan bir kişiyi kesinlikle çok zayıf olduğu konusunda ikna edemezsiniz. Onlar her daim kendilerini şişman hisseder ve öyle görür. Bulimia nevroza hastalığı ise kontrol altına alınamayan isteği ve bunun neticesinde yaşanan büyük pişmanlıktır. Bu pişmanlığı sonlandırmak için de yediklerini çıkartma eylemine dönüştürmektir.