- Anasayfa
- Sütlü Tatlı
- Cevizli Güllaç Tarifi ve Püf Noktaları
Cevizli Güllaç Tarifi ve Püf Noktaları
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
Cevizli Güllaç Tarifi
Cevizli güllaç, Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Hafif yapısıyla ve enfes cevizle zenginleştirilmiş tadıyla, damakları şenlendirir. İşte bu lezzetli tatlının yapımı için gereken malzemeler ve adım adım tarifi:
- 1 paket güllaç
- 2 litre süt
- 3 su bardağı toz şeker
- 250 gram ceviz içi
Üzeri için:
- 4-5 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
- Çilek (isteğe bağlı olarak)
Cevizli Güllaç Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, sütü derin bir tencereye alın. Üzerine toz şekeri ekleyerek, orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın.
- Cevizleri hafif iri kalacak şekilde rondoda çekin, bu sayede tatlınıza kıvamlı bir doku katmış olacaksınız.
- Güllacı hazırlayacağınız kabın içine bir kepçe ılık sütten ekleyin. Ardından, kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarını dikkatlice yerleştirin.
- Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının yukarıda olduğundan ve hepsinin iyice ıslandığından emin olun. Paketteki güllaç yapraklarının yarısını kabınıza yerleştirin.
- 5 dakika kadar sütü çekmeleri için bekledikten sonra, çekilmiş cevizi bolca serpiştirin. Kalan güllaç yapraklarını da aynı şekilde ıslatarak üzerine yerleştirin.
- Güllaç, buzdolabında en az 2 saat dinlendikten sonra, dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Üzerini dövülmüş ceviz ve taze çilek ile süsleyerek görsel bir şölen oluşturun. Afiyet olsun!
Cevizli Güllaç Tarifinin Püf Noktaları
- Güllaç yaparken bol süt kullanmak oldukça önemlidir. Eğer güllaç yaprakları ıslanmadan havayla temas ederse, jöleleşir ve tatlı lezzetini kaybeder. Bu nedenle, üzerine bol süt dökerek havayla temasını kesmelisiniz.
- Sütün mutlaka ılık olması gerekiyor. Şeker eridikten sonra, en geç 10 dakika içinde ocaktan alınmalıdır. Sütün sıcak olması, güllaç yapraklarının hamur olmasına neden olabilir.
- İçine fındık, fıstık, ceviz veya badem eklenebilir. Ancak fındık ve fıstık, güllaçın rengini değiştirdiğinden ve badem, acılık verdiğinden, cevizle yapılması tavsiye edilir.
- Güllaç, doğal bir tatlı olduğundan süslemesi de sade olmalıdır. En fazla ceviz, fındık, fıstık veya kiraz şekeriyle süslenmesi önerilir. İsteğe bağlı olarak, mevsim meyveleriyle de süsleme yapabilirsiniz.
- Güllaçın arasına meyve koyacaksanız, hemen tüketmelisiniz. Çünkü asitli meyveler tatlının tadını bozabilir.
- Güllaç tatlısını meyve ile tatlandırmak isterseniz; ara katlarına şeftali püresi veya nektarin ekleyebilirsiniz.
- Mutlaka buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin, bu sayede tatlının lezzeti daha da artacaktır.